Tekst objavljen: 31.05.2021 13:55        


Protekla trgovačka sedmica donela je skroman promet i slabu investicionu aktivnost, pre svega najlikvidnijih hartija domaćeg tržišta akcija. Ukupna realizacija na tržištu iznosila je 106,3 miliona dinara (0,9 miliona evra), dok je indeks Belex15 porastao 0,4 odsto na 778,9 poena

Nastavljen rast Belexa uz skromne promete


Najprometnija akcija bila je ALTA banka (JMBN), a ponovo je predmet trgovanja skoro pet odsto akcija ove banke, što je prag vlasništva iznad kojeg je neophodna dozvola centralne banke. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 62,1 milion dinara, uglavnom na ceni od 4.310 dinara.



Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) porasle su 4,4 odsto na 6.900 dinara što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom akcijom. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 4,9 miliona dinara. Skupština akcionara ove kompanije biće održana 10. juna kada će biti i doneta odluka o raspodeli prošlogodišnje dobiti. Akcije Komercijalne banke (KMBN) zadržale su se na nivou od 3.700 dinara nakon velikog skoka prethodne sedmice uz trgovanje vredno 4,3 miliona dinara. NLB i dalje drži velike naloge tražnje na ceni iz okončane ponude od 3.315 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je silazni trend, spustivši se na 614 dinara uz skroman promet. Nakon ostvarenog gubitka u 2020, uprava je predložila dividendu od svega 6,14 dinara po akciji što po poslednjoj ceni nosi prinos od jedan odsto. Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) dostigle su novi višegodišnji maksimum od 7.300 dinara. Kompanija je objavila konsolidovani profit za 2020. godinu od 354,3 miliona dinara što je povećanje od 36,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana