Tekst objavljen: 03.10.2022 16:50        


I poslednja sedmica u septembru donela je pad berzanskih indeksa nakon što su se nove turbulencije na globalnim berzama prenele i na domaće tržište

Nastavljen silazni trend Belexa, Dunav potonuo 9%


Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 1,7 odsto na 827,4 poena i gotovo je u potpunosti istopio dobitke u tekućoj godini. Ukupan promet protekle sedmice, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama, porastao je na 195,4 miliona dinara (1,7 miliona evra).



Najprometnija akcija bilo je Dunav osiguranje (DNOS) koje je palo 8,8 odsto pre svega usled činjenice da je kao najlikvidnija akcija na tržištu trpela pojačani pritisak usled turbulencija na globalnim berzama. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 21,2 miliona, a akcija se po prvi put od kraja maja spustila ispod nivoa od 1.200 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) ponovo su zabeležile skromno trgovanje od 2,7 miliona dinara uz pad cene od jedan odsto na 622 dinara. Sirova nafta tipa Brent spustila se na 85 dolara po barelu i u trećem kvartalu je zabeležila gubitak od 27 odsto, nakon velikog rasta od početka godine. Akcije Impol Sevala (IMPL) zadržale su se na nivou od 5.700 dinara, premda su tokom sedmice beležile pojačani pritisak na strani ponude.

Među prometnijim akcijama bio je i gornjomilanovački Metalac (MTLC) koji se spustio 1,2 odsto na 1.600 dinara. Ova hartija se poslednji put nalazila na ovom nivou krajem 2016. godine, a aktuelni pad može se pripisati činjenici da kompanija već duže vreme ne stiče sopstvene akcije što je ranije bila njena praksa. Messer Tehnogas (TGAS) pao je dva odsto na 14.549 dinara, takođe uz skromno trgovanje. I ova akcija beleži pritisak na strani ponude, dok je tražnja oslabila nakon što je kompanija objavila nižu profitabilnost u prvih šest meseci usled rasta troškova materijala i energenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana