Tekst objavljen: 18.10.2021 15:30        


Kao što je bilo i očekivano, Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila jedini učesnik na tenderu za izbor strateškog partnera pančevačke Petrohemije, potvrdilo je Ministarstvo privrede

NIS jedini dostavio ponudu za preuzimanje Petrohemije


Kako je predviđeno tenderskim postupkom, potencijalni investitor se obavezuje na dokapitalizaciju od 150 miliona evra kojom bi postao vlasnik najviše 90 odsto akcija u Petrohemiji. NIS je od ranije značajan akcionar ove kompanije sa udelom od 20,9 odsto.



Kako je iz Ministarstva navedeno, Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva, imenovana od strane Vlade , u narednim danima preduzeće aktivnosti na oceni dostavljene dokumentacije i ponude, na osnovu čega će dostaviti predlog daljih koraka Vladi na odlučivanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zaduženost NIS-a proteklih godina bila je na nivou od oko 600 miliona evra, dok je nivo kapitalnih ulaganja tokom sprovođenja velikih ulaganja tipa Duboka prerada na godišnjem nivou iznosio oko 40 milijardi dinara. Preuzimanje Petrohemije, osim inicijanog ulaganja, značiće i novo povećanje CAPEX-a što će smanjiti šansu za primenu izdašnije dividendne politike kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preuzimanje petrohemije Naftna industrija Srbije (NIS) petrohemija nis preuzima petrohemiju vesti sa berze Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana