Tekst objavljen: 14.11.2022 13:00        


Domaće tržište akcija zaustavilo je četvoronedeljni silazni trend, uz pojačanu investicionu aktivnost na nekolicini akcija. Indeks Belex15 ostao je skoro nepromenjen na nivou od 780 poena, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 95,8 miliona dinara (0,82 miliona evra)

NIS pokazao znake života, Metalac najniži od 2016. godine


Najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je oslabio dodatnih 4,2 odsto na 12.069 dinara uz promet od 43,5 miliona dinara. Poslednji put ove akcije na nivou od 12 hiljada dinara nalazile su se neposredno nakon izbijanja pandemije u proleće 2020. godine. Akcije Tehnogasa u tekućoj godini oslabile su 23,1 odsto i njima se trenutno trguje na PE raciju od 4,1x.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) registrovale su promet od 26,5 miliona dinara uz rast cene od 2,2 odsto na 650 dinara. Nakon što je kompanija objavila odlične kvartalne rezultate poslovanja ovom akcijom se trguje uz očekivani dividendni prinos od oko 20 procenata što je posle dužeg vremena pobudilo pažnju investitora. NIS je nedeljni maksimum dostigao na nivou od 670 dinara, a rast bi verovatno bio veći da se među prodavcima nisu našli njegovi najveći manjinski akcionari, domaći penzioni fondovi, iz razloga regulatorne prirode.

Dunav osiguranje (DNOS) je prekinulo višenedeljni silazni trend oporavivši se 4,6 odsto na 1.076 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara i povećani pritisak na strani tražnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gornjomilanovački Metalac (MTLC) bio apsolutni gubitnik sa padom od 14,1 odsto na 1.245 dinara. Akcije Metalca koje su se u četvrtak spuštale i na nivo od 1.220 dinara poslednji put na ovoj ceni bile su početkom 2016. godine. Kompanija nije izvestila o eventualnim bitnim događajima koji bi mogli biti uzrok ove velike korekcije u ceni akcija. Krajem avgusta Metalac je objavio prilično dobre polugodišnje poslovne rezultate uprkos troškovnim pritiscima usled rasta cene materijala. Konsolidovani poslovni dobitak pao je 3,2 odsto na 305,2 miliona dinara, dok je neto dobitak oslabio 5,6 odsto na 309,3 miliona dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum Beogradska berza belex nedeljni izveštaj sa berze metalac gornji milanovac Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana