Tekst objavljen: 30.01.2023 12:45        


Protekla trgovačka sedmica donela je snažan rast domaćeg tržišta akcija uz pojačanu investicionu aktivnost, dok je ukupan promet na trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao 984,4 miliona dinara (8,4 miliona evra). Indeks Belex15 porastao je 2,3 odsto na 852,4 poena

NIS zaključio nedelju iznad 700 dinara, Belex porastao 2,3%


Naftna industrija Srbije (NIIS) bila je ubedljivo najprometnija akcija sa realizacijom od 23,8 miliona dinara uz rast cene na nedeljnom nivou od 3,7 odsto na 705 dinara. NIS je nedeljni maksimum dostigao na 710 dinara gde je ostala velika nezadovoljena ponuda, verovato od strane domaćih penzionih fondova koji su nedeljama unazad najveći prodavci NIS-ovih akcija. Naime, ovi institucionalni investitori imaju regulatorna ograničenja u pogledu visine udela u pojedinačnim hartijama pa, s obzirom da su u velikoj meri izloženi NIS-u, svaki rast vrednosti ovih akcija nužno vodi njihovom smanjivanju pozicije.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) oporavile su se 3,5 odsto na 1.122 dinara uz promet od 6,2 miliona dinara, i osim na početku sedmice nisu se spuštale ispod granice od 1.100 dinara. Trenutna tržišna kapitalizacija naše najveće osiguravajuće kuće iznosi oko 145 miliona evra, dok se očekuje da je kompanija prošle godine obračunala bruto premiju od oko 300 miliona evra.

Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNBP) nastavile su trend solidnog trgovanja uprkos činjenici da je nedavno prošao presek za isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. Ukupan promet ovih akcija iznosio je 2,0 miliona dinara uz blagi rast cene na 7.290 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Alfa plama (ALFA) spustile su se 0,4 odsto na 23.500 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara. Kompanija je izvestila da je održana vanredna skupština akcionara na kojoj je doneta odluka o prinudnom otkupu akcija po ceni od 20.892 dinara. Investitori koji su proteklih sedmica kupovali akcije Alfe po višoj ceni očito očekuju da bi sudskim putem mogli osporiti visinu cene za prinudni otkup akcija koji će neminovno biti sproveden.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum belex nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana