Tekst objavljen: 21.12.2021 15:00        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su pad domaćeg tržišta akcija, uz veliki promet akcija ALTA banke (JMBN). Ukupna realizacija na tržištu iznosila je 1,69 milijardi dinara (14,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio pola procenta na 824,9 poena

Novi pad Belexa, ALTA banka podigla promet


Najprometnija akcija bila je ALTA banka (JMBN) u kojoj je većinski vlasnik stigao do vlasničkog udela od 81 odsto nakon što je kupio dodatnih skoro pet odsto akcija na ceni od 3.700 dinara za 53,4 miliona dinara. Alta Pay grupa je od države kupila kontrolni paket akcija na skoro duplo višoj ceni, a sada se nalazi veoma blizu željenog praga od 90 odsto akcija i prinudnog otkupa.



Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) blago su oslabile na 629 dinara uz neveliko trgovanje od 6,4 miliona dinara. Sirova nafta tipa Brent protekle nedelje, nakon dosta fluktuacija, završila je u minusu na 73,5 dolara po barelu. Messer Tehnogas (TGAS) je zadržao nepromenjenu cenu od 15.500 dinara uz promet od 1,9 miliona dinara. Ova akcija je u tekućoj godini u plusu od deset procenata nakon što je pandemijsku godinu završila sa neznatnim rastom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) skočile su 6,8 odsto na 2.830 dinara, što daje rast od početka godine od 192 odsto u očekivanju otkupa svih akcija od strane slovenačkog NLB-a. Akcije Impol Sevala (IMPL) nastavile su solidno da fluktuiraju uz nevelike promete. Protekle sedmice ova hartija izgubila je na vrednosti 5,5 odsto i zaključila nedelju na 3.401 dinar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze vesti sa berze alta banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana