Tekst objavljen: 09.08.2021 17:00        


Proteklu nedelju koja je donela najavu partnerstva Beogradske i Atinske berze obeležila je izuzetno slaba investiciona aktivnost na tržištu akcija, dok je ukupan promet zahvaljujući državnim obveznicama iznosio solidnih 967,4 miliona dinara (8,2 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 0,7 odsto na 781,2 poena

Obveznice dominirale tržištem, Belex blago porastao


Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su blagi rast vrednosti na 603 dinara uz minoran promet. Ova najlikvidnija akcija na tržištu beleži pojačani pritisak na strani tražnje nakon objave polugodišnjeg rezultata koji je označio povratak kompanije snažnoj profitabilnosti nakon prošlogodišnjih pandemijskih gubitaka.



Prioritetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) oslabile su 2,5 odsto i vratile se oko nivoa od 7.200 dinara gde su se nalazile većim delom leta. Kompanija će do kraja meseca objaviti polugodišnje poslovne rezultate što bi moglo da rezultira pomeranjem akcije van ustaljenog koridora. Dunav osiguranje (DNOS) je blago oslabilo na 3.601 dinar uz neveliku investicionu aktivnost. Kompanija je saopštila da je u prvih šest meseci zabeležila neto profit od 1,1 milijardu dinara što je 13,4 odsto slabije u odnosu na isti period prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) skočile su 2,1 odsto na 14.800 dinara, gde su se poslednji put nalazile pre izbijanja pandemije. Glavni klijent kompanije, HBIS Smederevo, pokrenuo je i drugu visoku peć protekle sedmice. Energoprojekt holding (ENHL) stigao je nadomak nivoa od 400 dinara posle prošlonedeljnog skoka od 16,5 procenata. Akcije ove kompanije su u blagom minusu od početka godine nakon što su prethodno padale i do nivoa od 301 dinar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza belex vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze BELEX15 messer tehnogas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana