Tekst objavljen: 13.03.2023 12:30        


Кompanija Dunav osiguranje (DNOS) ostvarila je u 2022. godini bruto premiju od preko 300 miliona evra, saopštila je Ivana Soković, predsednik izvršnog odbora ove kompanije u izjavi za medije na Кopaonik biznis forumu nakon panela posvećenog osiguranju

Oporavak profitabilnosti Dunava, dobit u 2022. godini 1,3 milijardi dinara


Ona je napomenula da je Dunav ostao tržišni lider sa bruto premijom većom za 11,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, ostvaren je rast kako kod bruto premije neživotnih osiguranja (11,6 odsto) tako i kod bruto premije životnih osiguranja (nepunih 12 procenata).



Inflacija je najviše uticala na porast visine šteta kojih nije bilo više nego prethodnih godina, ali je prosečna šteta bila drastično veća zbog porasta cena rezervnih delova i radnog sata. Кompanija je i u takvim okolnostima zadržala zavidnu efikasnost u rešavanju odštetnih zahteva i likvidaciji šteta, koje su dostigle 16,9 milijardi dinara (preko 144 miliona evra) i za 23,6 odsto bile više nego u 2021. godini.

Prema navodima izvršne direktorke, kompanija je u prošloj godini ostvarila neto dobitak od skoro 1,3 milijarde dinara, što je skoro upola slabije u odnosu na krajnji rezultat od 2,5 milijardi dinara ostvaren u 2021. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, ukoliko se uzme u obzir da je kompanija u prvoj polovini prošle godine ostvarila neto profit od svega 128,5 miliona dinara, usled visokih rashoda po osnovu likvidiranih šteta u segmentu neživotnog osiguranja, ostvareni godišnji rezultat je iznad očekivanja.

Akcije Dunav osiguranja okončale su današnji trgovački dan na nivou od 1.150 dinara, uz rast od početka godine od nepunih osam procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Dunav osiguranje momentum ivana soković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana