Tekst objavljen: 21.03.2022 14:45        


Proteklih pet trgovačkih dana doneli su najoštriju nedeljnu korekciju domaćeg tržišta akcija u tekućoj godini, pre svega usled velikog pada vrednosti akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet na tržištu iznosio je 746,4 miliona dinara (6,3 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio tri odsto na 806,5 poena

Oštar pad Belexa zbog NIS-a i Komercijane banke


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je pala na najniži nivo od početka rusko-ukrajinskog sukoba od 490 dinara uz realizaciju od 29,3 miliona dinara. Mediji prenose navode da bi poslovanje kompanije moglo potpasti pod sankcije EU, ali zasad nema više detalja o mogućim problemima u snabdevanju Rafinerije u Pančevu sirovom naftom.



Akcije Komercijalne banke oslabile su 11,3 odsto na 4.400 dinara uz promet od 3,1 milion dinara. Kompanija je sazvala redovnu skupštinu akcionara za 18. april, a osim uobičajenog dnevnog reda, kao jedna od tačaka navedeno je otuđenje sopstvenih akcija. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) zadržao se na nivou od 1.299 dinara nakon dve nedelje snažnog rasta. Promet aerodroma u prva dva meseca nastavio je da beleži oporavak i nalazi se 30-ak odsto ispod 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) oporavile su se 3,7 odsto na 7.500 dinara uz mali promet. Uprkos ovome ova hartija se nalazi u minusu od početka godine od 11,8 procenata, u velikoj meri usled prolaska preseka za dividendu. Akcije Messer Tehnogasa (TGAS) pale su dodatnih 3,6 odsto na 14.400 dinara. Najveći klijent kompanije, Železara Smederovo, dobila je prošle sedmice 30 procenata veće kvote za izvoz čelika na tržište EU što bi moglo pozitivno da se odrazi i na učinak Tehnogasa u tekućoj godini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad belexa vesti sa berze Beogradska berza belex Komercijalna banka Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana