Tekst objavljen: 26.01.2017 15:29        


Proteklih dana događa se oštar pad Agrokorovih obveznica na stranim tržištima. Obveznica s dospećem 2019. godine u nekoliko dana pala je oko 15 odsto pa se prinos popeo na previsokih 16 procenata.

Oštar pad cene Agrokorovih obveznica

Razlog ovakvog potonuća je Agrokorovo otkazivanje o sindiciranog zajma s dospećem u septembru 2019. godine u koji su bile uključene banke BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan. Kredit je bio deo šireg programa finansiranja u kojem je osigurano produženje dospeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 miliona evra za dve do tri godine.

Agencija Moody's je početkom januara Agrokoru srušila kreditni rejting s dotadašnjih B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visok nivo duga. Ukupan dug Agrokora u 2015. godini (poslednji dostupni podaci) povećan je za 2,1 milijardu kuna, dostigavši 45,3 milijarde kuna.

Odnos kapitala i obaveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna, i dalje je vrlo nepovoljan. Krajem 2015. sopstvenim kapitalom bilo je pokriveno tek 14,2 odsto ukupne imovine. Glavnina Agrokorovih obaveza (24,4 milijarde kuna) odnosi se na kredite i obveznice.

Uprkos delimičnom restrukturiranju duga i povoljnim okolnostima na finansijskim tržištima, finansijski troškovi nastavili su rasti pa je za kamate isplaćeno 2,77 milijardi kuna, 10,7 odsto više nego godinu ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana