Tekst objavljen: 18.05.2020 16:00        


Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je rezultate poslovanja matične kompanije i zavisnih preduzeća za period januar-mart koji su očekivano bili slabiji usled negativnih efekata pandemije

Pad prihoda Metalac Posuđa u prvom kvartalu, ruski Metrot u gubitku

Glavno proizvodno preduzeće Metalac Posuđe zabeležilo je pad prihoda u prvom kvartalu od 11,1 odsto na 723,4 miliona dinara, dok je poslovna dobit pala 2,7 odsto na 99,2 miliona dinara. Bruto dobit ove kompanije smanjena je 2,2 odsto na 95,7 miliona dinara.Kada su u pitanju trgovinska preduzeća, pozitivne efekte koronavirusa zabeležila je maloprodaja Proleter čiji su poslovni prihodi skočili 21,7 odsto na 712,2 miliona dinara, dok je poslovni dobitak uvećan 10,2 odsto na 22 miliona dinara. Bruto dobit ove kompanije specijalizovane za prodaju mešovite robe skočio je pet odsto na 16,9 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Inostrane podružnice Metalca mahom su zabeležile slabije poslovanje. Ruska podružnica, Metrot, zabeležila je pad prodaje od 22 odsto na 1,04 miliona evra, dok je poslovni dobitak iznosio 70 hiljada evra u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 21,9 hiljada evra. Usled negativnih kursnih razlika bruto rezultat je bio negativan u visini od 276 hiljada evra u odnosu na prošlogodišnju bruto dobit od 172,4 hiljade evra. Negativan poslovni rezultat zabeležile su i podružnice u Ukrajini i Crnoj Gori, dok je jedino hrvatski Metalac Home Market zabeležio poslovni dobitak.

Akcije Metalca od početka godine izgubile su na vrednosti devet procenata i trenutno se nalaze na nivou od 1.800 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
metalac posuđe metrot metalac vesti sa berze Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana