Tekst objavljen: 07.08.2023 13:10        


Značajno slabije trgovanje obveznicama na Beogradskoj berzi donelo je manji promet protekle sedmice, dok je tržište akcija oslabilo pod uticajem pada vrednosti najlikvidnijih papira – Naftne industrije Srbije (NIIS) i Dunav osiguranja (DNOS). Ukupan promet na tržištu iznosio je 485,5 miliona dinara (4,1 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 0,3 odsto na 873,9 poena

Pad prometa na Belexu, NIS ostao ispod 700 RSD


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije koja je nastavila silazni trend nakon objave loših kvartalnih rezultata poslovanja. NIS je nedelju okončao u minusu od jedan odsto na 689 dinara uz promet od 4,5 miliona dinara. Niska likvidnost, koja je u odnosu na prvu polovinu godine drastično smanjena, verovatno je glavni razlog nevelike korekcije ove akcije nakon što je kompanija objavila razočaravajući profit za drugo tromesečje od dve milijarde dinara.



NIS će tokom avgusta isplatiti prošlogodišnju dividendu, a manjinski akcionari će podeliti rekordan bruto iznos od 3,3 milijarde dinara. Ostaje da se vidi koliko ovog novca bi se moglo vratiti na samo tržište s obzirom na ne baš ohrabrujući poslovni trend.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ni Dunav osiguranje nije ostavilo uspešnu trgovačku nedelju za sobom. Ova akcija je ponovo pala ispod nivoa od 1.000 dinara uz preostalu nezadovoljenu ponudu na ovoj psihološkoj granici. Tržišna kapitalizacija kompanije trenutno iznosi oko 15 milijardi dinara (oko 128 miliona evra), dok u tekućoj godini uprava očekuje dostizanje bruto premije od oko 39 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze momentum Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana