Tekst objavljen: 02.03.2017 10:40        


Atlantic grupa je u 2016. godini ostvarila prihode od prodaje od 5,106 milijardi kuna (oko 680 miliona evra), što je 5,5 odsto manje nego lani.

Pad rublje i dinara oslabio rezultate Atlantic grupe

Razlog pada je prekid saradnje s Herbalife-om, najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane te deprecijacija ruske rublje i srpskog dinara. Bez tih efekata, objašnjavaju u kompaniji, prihodi od prodaje su na prošlogodišnjem nivou.

Dobit iz poslovanja pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) bila je 474,4 miliona kuna i manja je za 16,4 odsto, zbog najavljenih ulaganja u razvoj distribucije vlastitih brendova u Nemačkoj i Austriji. Neto dobit nakon manjinskih interesa ostvarena u prošloj godini iznosila je 162,8 miliona kuna (21,7 miliona evra).

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su doprineli Strateško poslovno područje Delikatesni namazi s rastom od 9,4 odsto, Strateško poslovno područje Zdravlje i nega s rastom od 5,4 odsto, Strateško poslovno područje Slatko i slano s rastom od 3,1 odsto te Distribuciono područje Hrvatska s rastom od 2,2 odsto.

Kafa sa 20,8 odsto udela u ukupnim prihodima od prodaje izdvaja se kao najveća pojedinačna kategorija s nešto više od 1 milijarde kuna prihoda od prodaje. Posmatrano po tržištima, najveći rast od 4,4 odsto ostvaren je na tržištu Hrvatske, a sledi tržište BiH koje je raslo 3,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana