Tekst objavljen: 29.03.2017 15:17        


Među poveriocima Agrokora vlada sve veća panika, a u najtežem položaju su vlasnici tzv. PIK obveznica kojima je Ivica Todorić kao fizička osoba finansirao kupovinu Mercatora pre nekoliko godina, izveštava portal Siol.net.

Panika među vlasnicima Agrokorovih PIK obveznica

Ovi poverioci, a reč je o velikom broju međunarodnih investicionih i penzionih fondova i drugih finansijskih institucija, poslali su u Zagreb dopis u kojem najavljuju zaoštravanje i prete smenjivanjem Todorića. Jedan od njih je nemačka kompanija Landesmark Berlin Investment.

Njen izvršni direktor za upravljanje fondovima, Röhmeyer Lutz, u razgovoru za Siol.net naglasio je da je situacija u Agrokoru "daleko od stabilne" uprkos nekim znakovima koje je u poslednjih nekoliko dana Todorić pokušao plasirati u javnosti. „Situacija je daleko od toga da se stabilizuje. Ako kao merilo uzemo dnevni slobodan pad vrednosti obveznica, reč je o negativnoj spirali koju može zaustaviti samo hitno delovanje kako bi se izbegao loš kraj Agrokorove priče,“ pojasnio je Lutz.

On smatra da je sada prekasno razmišljati o uspešnom refinansiranju dugova kompanije, bez povlačenja niza promena u Upravi i delimične promene u vlasništvu, odnosno prodaje akcija ili pojedinih delova Agrokora radi smanjenja duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana