Tekst objavljen: 20.02.2023 13:30        


Praznična trgovačka sedmica donela je apsolutnu dominaciju Naftne industrije Srbije (NIIS) i prvi nedeljni pad tržišta od sredine januara. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 161,0 miliona dinara (1,4 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,3 odsto na 875,9 poena

Prvi pad Belexa od sredine januara, NIS dominirao trgovanjem


Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije sa realizacijom od 42,9 miliona dinara i uz rast cene od 1,5 odsto na 731 dinar. Gro ovog trgovanja NIS je zabeležio u petak kada su akcije ove kompanije stizale i do nivoa od 760 dinara, istina sa nevelikim prometom. NIS će u utorak predstaviti poslovne rezultate za prošlu godinu, a očekuje se da će prikazati rekordni profit u istoriji kompanije koji bi trebalo da premaši nivo od 700 miliona evra. Tržišna kapitalizacija kompanije, nakon kontinuiranog uzlaznog trenda proteklih sedmica, uspela je neznatno da premaši nivo od milijardu evra.



Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) nedelju su zaključile na nepromenjenoj ceni od 1.800 dinara, premda se tokom sedmice mahom trgovalo na ceni od 1.750 dinara. Beogradski aerodrom, kojim putem koncesije upravlja VINCI, saopštio je da je tokom januara uslužio rekordan broj putnika koji je u odnosu na januar 2019. godine uvećan za 28 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prirotitetne akcije Philip Morris-a (DINNPB) iznenađujuće su oslabile 6,9 odsto na 6.612 dinara uz neveliki promet od 1,6 miliona dinara. Poslednji put na ovom nivou ove hartije su se nalazile u avgustu prošle godine pre nego što su objavljeni odlični polugodišnji rezultati.

Korekciju od 3,3 odsto zabeležile su akcije Dunav osiguranja (DNOS) koje su se ponovo spustile na nivo od 1.160 dinara. Nedelju dana ranije ove hartije su nakratko osvojile kotu od 1.200 dinara da bi pojačana ponuda ponovo gurnula akcije najveće domaće osiguravajuće kompanije ispod tog nivoa. Uprkos ovoj korekciji, akcije Dunava od početka godine beleže solidan plus od oko devet procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) vesti sa berze Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana