Tekst objavljen: 12.01.2018 9:09        


Prihodi slovenačkog koncerna Gorenje u prošloj su godini iznosili 1,307 milijardi eura, što je u odnosu na godinu pre rast za 3,7 odsto, ali je neto dobit smanjena sa 8,4 miliona evra u 2016. na 1,2 miliona evra u 2017. godini, objavio je u petak proizvođač kuhinjskih aparata iz Velenja.

Rast prihoda i niža dobit Gorenja u 2017.

Rastu prihoda u prošloj godini najviše su doprineli prihodi od prodaje u Rusiji, Ukrajini, Holandiji, na tržištima Bliskog i Dalekog istoka te Amerike, Azije i Australije, ističe se u saopštenju kompanije.

Po podacima koji su objavljeni, dobit iz poslovanja lani je iznosila 21,7 miliona evra, dok je godinu ranije bila 40,2 miliona evra. Dobit je niža od planirane, a to je u prvom redu posledica izuzetnog povećanja cena materijala, objašnjava predsednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac, dodajući kako su nabavne cene plastičnih masa povećane za 25 odsto, a čeličnih limova za deset odsto.

Negativno su na poslovanje uticali i niža od planirane prodaja kućnih aparata, pre svega u Nemačkoj, cenovni pritisci na troškove rada, rast cena na nabavnim tržištima te povećani proizvodni troškovi povezani s početkom serijske proizvodnje nove generacije proizvoda. U ovoj godini u Gorenju planiraju rast prihoda i dobiti na 1,33 milijarde evra odnosno 8,1 milion evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana