Tekst objavljen: 16.03.2018 10:47        


Nemački avio-prevoznik Lufthansa u četvrtak je izvestio da je 2017. godinu uprkos izazovnom poslovanju zaključio s rekordnom dobiti.

Rekordna dobit Lufthanse, prihodi povećani 12%

Neto dobit na nivou grupe, koja uključuje Lufthansu, Eurowings, Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, u prošloj godini je porasla za 33,1 odsto, na 2,36 milijardi evra. Prihodi su uvećani za 12,4 odsto, na 35,6 milijardi evra. Prilagođena operativna dobit porasla je za 70 odsto u poređenju sa godinom pre na gotovo tri milijarde evra. Rešavanje problema vezanih uz plate i penzije pilota donelo je grupi pozitivan jednokratni efekat u iznosu od 582 miliona evra. Dodatnu je podršku pružila puna integracija Brussels Airlines-a u Lufthansino poslovanje nakon konačnog preuzimanja krajem 2016. godine.

Pozitivno je uticalo i uvrštenje u Lufthansinu flotu aviona koji su pripadali u međuvremenu propalom avio-prevozniku Air Berlinu, kao i snažan rast teretnog prevoza. U 2018. godini Lufthansa cilja prilagođenu operativnu dobit "nešto ispod" prošlogodišnje, pri čemu među glavnim razlozima izdvajaju stavku većih troškova goriva od oko 700 miliona evra. Lufthansa je saopštila kako će ponuditi akcionarima dividendu od 80 evrocenta po akciji, što je oko 60 odsto više nego prošle godine (prinos od nepunih tri odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana