Tekst objavljen: 01.08.2022 16:35        


Usled povoljnog okruženja na tržištu, pre svega zbog visoke cene sirove nafte, ali i rasta tražnje, Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila rekordne finansijske rezultate u prvih šest meseci tekuće godine

Rekordni rezultati NIS-a, dobit u šest meseci 43,7 milijardi dinara

Prihod kompanije u periodu januar-jun više je nego udvostručen na 240,3 milijarde dinara, pre svega usled skoka prosečne cene sirove nafte tipa Brent za 66 odsto. Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, skočio je skoro tri puta na 66,2 milijarde dinara, dok je neto dobit dostigla 43,7 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 milijardu dinara. Ovaj polugodišnji rezultat bio bi za oko 5,5 milijardi dinara veći da nije bilo ograničenih cena goriva u skladu sa merama Vlade Srbije.



Posmatrano samo u drugom tromesečju, NIS je ostvario krajnji rezultat na nivou od 28,1 milijardu dinara u odnosu na 4,6 milijardi prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, proizvodnja nafte i gasa bila je za jedan odsto niža u odnosu na prošlu godinu, prerada u rafineriji je skočila za 23 odsto, dok je promet bio veći za 18 procenata.

Kapitalna ulaganja kompanije (CAPEX) ostala su na relativno skromnom nivou od 7,6 milijardi dinara (8,6 milijardi prošle godine), dok je zadruženost prema bankama pala dva odsto na 590 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) momentum rekordan profit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana