Tekst objavljen: 21.06.2018 11:03        


Ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dostići udeo od 50 odsto ili više vlasništva u Agrokoru. Brana takvom raspletu ugrađena je u predlog nagodbe koji je juče objavljen na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda i te dve banke ni pojedinačno ni zajedno ne bi mogle steći 50 odsto vlasništva u Agrokoru sve da im je toliki udeo i pripadao pri podeli vlasništva.

Ruske banke ne mogu imati 50% Agrokora

Razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim uticajem imaju Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sberbank i VTB trebalo bi da u Agrokoru zajedno imaju 46,7 odsto vlasništva, a ako se ostvari plan o zameni akcija po kojem bi Sberbank dao svojih 18 odsto akcija Mercatora Agrokoru i zauzvrat dobio udeo od 1,6 odsto u Agrokoru, taj udeo bi bio i veći. Tada bi Sberbank imao 40,8 odsto vlasništva, dok bi s VTB-om udeo bio 48,3 odsto i time bi se Rusi ozbiljno približili tome da postanu većinski vlasnici Agrokora.

U tom slučaju bi koncern i njegove kompanije bili izloženi sankcijama u SAD-u, EU-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, što onda može značiti i zabranu izvoza na ta tržišta, piše "Novi list". Kako se to ne bi dogodilo, u nagodbu je ugrađena odredba po kojoj te dve banke ni pojedinačno ni zajedno ne mogu steći udeo od 50 odsto, ako bi im takav udeo pripadao prema modelu po kojem su se potraživanja pretvratala u vlasništvo u novom Agrokoru. U tom bi slučaju udeo koji im omogućava 50 odsto ili više vlasništva bio prodat po najboljoj ceni koja se može ostvariti, a ruskim bi bankama bila prebačena naknada koja je ostvarena tom prodajom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana