Tekst objavljen: 15.03.2018 9:39        


Nemački proizvođač električne energije RWE objavio je u utorak da je prošlu godinu zaključio s dobitkom zahvaljujući optimizaciji portfelja elektrana i oporavku rezultata u odeljenju trgovanja strujom.

RWE očekuje nižu profitabilnost u tekućoj godini

Prošle godine kompanija je ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi evra u odnosu na gubitak iz 2016. u visini od 5,7 milijardi evra usled otpisa vrednosti elektrana i jednokratnih troškova povezanih s napuštanjem proizvodnje nuklearne energije u Nemačkoj. Prilagođena neto dobit u 2017. porasla je 59 odsto, na 1,2 milijarde evra. Prilagođena dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana je sedam odsto, na 5,8 milijardi evra.

Ove godine RWE očekuje prilagođeni EBITDA u rasponu 4,9 do 5,2 milijarde evra i prilagođenu neto dobit u rasponu od 0,7 do jedne milijarde evra, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu, u prvom redu zbog "niskih cena struje u proteklim godinama". RWE je u ponedeljak objavio veliki svop imovine između ove kompanije i E.ON-a u čijem središtu se nalazi RWE-ovo zavisno preduzeće Innogy. RWE će u ovoj razmeni preuzeti mahom obnovljive izvore energije i deo gasnog biznisa, dok će se E.ON skoncentrisati na mrežu i biznis sa pojedinačnim korisnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana