Tekst objavljen: 19.06.2017 14:19        


Nakon što je prošle nedelje zaustavila početak privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) slovenačka vlada će u novim pregovorima s Briselom pokušati promeniti uslove njene prodaje, rekla je u petak u Luksemburgu ministarka za finansije Slovenije, Mateja Vraničar Erman. Privatizaciju NLB-a Slovenija je dogovorila s Evropskom komisijom pre tri godine, nakon što je najveća slovenačka banka dokapitalizovana budžetskim sredstvima.

Slovenija će ponovo pregovarati o privatizaciji NLB-a

Slovenija je banku koja je u 100-odstotnom državnom vlasništvu zbog državne pomoći u proces njene sanacije, kad ju je dokapitalizovala s 2,7 milijardi evra, trebalo da privatizuje tako da država zadrži 25 odsto akcija, a ostalo proda inicijalnom javnom ponudom (IPO), i to u dve faze: 50 odsto do kraja ove i još 25 odsto akcija do kraja iduće godine.

No, vlada je postupak zaustavila, pravdajući se nerešenim i otvorenim pitanjem sudskih postupaka koji se protiv NLB-a zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana vode pred hrvatskim sudovima, ali i manjom cenom koju bi dobili od zainteresovanih investitora u odnosu na iznos koji je država uložila u banku, jer su joj finansijski stručnjaci preneli da bi za akciju mogla dobiti manje i od njene knjigovodstvene vrijednosti.

U slučaju da EK Sloveniji odobri odustajanje od privatizacije ove banke, morala bi prodati njene filijale u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana