Tekst objavljen: 28.03.2022 13:50        


Domaće tržište akcija zabeležilo je snažan oporavak protekle sedmice, istina uz prilično skroman promet. Ukupna vrednost u trgovanju iznosila je 146,0 miliona dinara (1,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao 3,6 odsto na 835,9 poena

Snažan rast Belexa, NIS ponovo iznad 500 RSD


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se posle tri nedelje vratila iznad nivoa od 500 dinara uz trgovanje vredno 16,5 miiona dinara. Akcije NIS-a skočile su 6,1 odsto na 520 dinara uprkos i dalje prisutnoj neizvesnosti oko poslovanja ove kompanije i sve češćih medijskih natpisa da bi kompanija mogla da se nađe pod udarom sankcija EU.



Akcije Alfa plama (ALFA) zadržale su se na nivou od 25.000 dinara uz promet od 1,6 miliona dinara. Nakon što se ova akcija lani oporavila 28,5 odsto, u tekućoj godini beleži minus od 7,4 procenta. Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) nastavile su postepeni silazni trend oslabivši dodatnih 3,2 odsto na 6.700 dinara. Kompanija još uvek nije izvestila o eventualnim posledicama po poslovanje od rata u Ukrajini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) zadržao je epitet hartije sa najboljim prinosom od početka rata u Ukrajini. Ova akcija domogla se nivoa od 1.350 dinara, što je rast od 17,4 odsto u ovom kratkom periodu. Prioritetne akcije Komercijalne banke (KMBNPB) bile su apsolutni dobitnici prošle sedmice sa skokom od 21 odsto na 2.925 dinara. Većinski vlasnik banke, NLB, poseduje tek 15,3 odsto ove klase akcija, dok s druge strane ima više od 90 odsto običnih akcija koje nose pravo glasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) BELEX15 vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana