Tekst objavljen: 31.01.2017 10:51        


Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u decembru prošle godine skočila je 14,9 odsto, što je najveći skok od 2001. godine, a time je nastavljen i rast proizvodnje već 23. mesec zaredom. 

Snažan rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj

Hrvatski državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedeljak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u decembru porasla za 4,0 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na decembar 2015. skočila za 14,9 procenata.

Očekivanja makroekonomista bila su značajno ispod ostvarenog rezultata, u rasponu 4,0-6,5 odsto. Tako je nastavljen trend rasta industrijske proizvodnje na godišnjem nivou, koji traje već 23 meseca zaredom, što nije registrovano još od 2007. U decembru je najviše, za 46,6 odsto na godišnjem nivou, skočila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 23,9 odsto sledila je proizvodnja energije.

U celoj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla za pet procenata, pa je to bila već treća godina zaredom kako je proizvodnja ojačala, i to brže nego prethodnih godina. U 2015. je industrijska proizvodnja porasla za 2,6 odsto, dok je godinu dana pre zabeležila rast od 1,3 odsto. sni i fokusiramo se na zaokret u poslovanju. Uradili smo u tri godine toliko stvari koliko druge avio-kompanije ne bi uspele za deset godina", rekao je Kondić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana