Tekst objavljen: 09.05.2017 13:59        


Agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je u ponedeljak kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/--/SD, jer koncern 1. maja nije platio kupon na 300 miliona evra vrednu obveznicu, koja dospeva 2019. godine.

S&P snizio rejting Agrokora

Ta rejting agencija navela je da je 6. aprila Hrvatska donela Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tokom idućih 12 meseci. Ističe i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankarskih dugova trenutno zamrznuto.

"Prema našim kriterijumima, smatramo da je sve ovo jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju da podmiri svoja dugovanja unutar perioda počeka od 30 dana", kaže se u saopštenju S&P-a. Vezano za 300 miliona dolara vrednu obveznicu koncerna koja stiže na naplatu 2020. te za 325 miliona evra vrednu obveznicu s dospećem 2020, u toj agenciji napominju da nepodmirivanje duga iznad 20 miliona evra za Agrokor predstavlja događaj neizvršavanja novčanih obaveza.

Dodaju da, s obzirom na novi zakon u Hrvatskoj, ne očekuju da će koncern biti u stanju da sprovede plaćanja po osnovu tih obveznica u idućih 12 meseci. U S&P-u pojašnjavaju da su rejting Agrokora snizili na 'SD' umjesto na 'D' jer slovenački Mercator (čija je imovina izvan imovine grupe) i dalje podmiruje svoje finansijske obaveze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana