Tekst objavljen: 26.02.2018 10:55        


Dobavljači, među kojima su sve veće hrvatske kompanije u prehrambenoj industriji, imaju svoje zahteve za nagodbu (ne pristaju na otpis duga veći od 30 procenata), ali imaju i jasan plan koji se više ne taji – žele ući u vlasničku strukturu Konzuma, i to uz strateškog partnera, trgovački lanac Tommy.

Tommy uz pomoć dobavljača želi preuzeti Konzum

Veći poverioci Konzuma spremni su pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udele, s tim da Tommy obavi dokapitalizaciju kompanije, čime bi postao većinski vlasnik Konzuma. Uslov je da se ceo proces obavi u sklopu nagodbe.

Iz više izvora "Slobodnoj Dalmaciji" je potvrđeno da su se vodili ozbiljni razgovori (i postignuti ključni dogovori) na tu temu i da je takav model postavljen kao platforma na kojoj bi se poslije detaljno uredili vlasnički i upravljački odnosi. No, o modelu i detaljima niko ne želi javno govoriti jer oko cele nagodbe situacija još ni približno nije raščišćena, a navodno još nema dovoljno potrebnih informacija i podataka ni od samog Konzuma. Članovi udruženja manjinskih akcionara najavljuju da će predložiti sazivanje glavne skupštine Konzuma na kojoj će kao tačka dnevnog reda biti dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja dobavljača u osnovni kapital. Najavljuje se i predlog Upravi "Konzuma" o pokretanju postupka prikupljanja neobavezujućih indikativnih ponuda poverilaca za učestvovanje u dokapitalizaciji Konzuma unosom svojih potraživanja u kapital. Inače, sličan plan kao za Konzum dobavljači imaju i za Tisak, drugu od dve kompanije koje su celi koncern odvukle u minus, gde bi im strateški partner trebalo da bude BAT (British American Tobacco).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana