Tekst objavljen: 18.04.2023 13:15        


Domaće tržište akcija oslabilo je drugu sedmicu zaredom, dok je ukupan promet na tržištu značajno porastao zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je pola procenta na 878,9 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,06 milijardi dinara (9,1 milion evra)

Velike fluktuacije NIS-a obeležile prazničnu sedmicu


Nakon nekoliko sedmica izuzetno slabe investicione aktivnosti, akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) registrovale su velike fluktuacije, spustavši se i ispod nivoa od 700 dinara po prvi put od kraja januara. Najveći deo sedmičnog prometa od 20,3 miliona dinara registrovan je u samo jednoj transakciji na ceni od 690 dinara, da bi u drugoj polovini sedmice usledio oporavak te je NIS nedelju završio na 738 dinara uz sedmični minus manji od jedan odsto.



Akcije Dunav osiguranja (DNOS) padale su protekle sedmice nadomak psihološke granice od 1.000 dinara, dok su nedelju zaključile s minusom od 5,2 odsto na 1.025 dinara. Država, kao najveći akcionar kompanije, krajem sedmice je dostavila novi predlog raspodele dobiti koji će akcionari razmatrati na skupštini 27. aprila. Akcionari bi prema ovom predlogu trebalo da prime dividendu u bruto iznosu od 33,89 dinara po akciji, dok je još ranije kao dan dividende predviđen 17. april.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) skočio je 1,9 oodsto na 1.900 dinara uz promet od 2,5 miliona dinara. Beogradski aerodrom, kojim putem koncesije upravlja francuski VINCI, saopštio je da je zabeležio rekordan promet u martu koji je bio veći za 27 procenata u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu.

Akcije Impol Sevala (IMPL) bile su najveći dobitnici u indeksnoj korpi sa rastom od 5,9 odsto na 5.400 dinara i promet od 1,2 miliona dinara. Kompanija će do kraja aprila objaviti godišnje rezultate poslovanja, a prema ranijim najavama menadžmenta ova valjaonica aluminijuma prošle godine je ostvarila profit preko 21 milion evra uprkos velikom padu tražnje u drugoj polovini godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) momentum BELEX15

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana