Tekst objavljen: 13.05.2021 10:40        


Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je poslovne rezultate za prvo tromesečje u kojem je kompanija zabeležila pozitivno poslovanje, nakon gubitka u istom periodu prošle godine

Viša cena nafte vratila NIS profitabilnosti u prvom kvartalu

Prosečna cena Brenta u prva tri meseca tekuće godine iznosila je 60,9 dolara po barelu (rast od 21 odsto) što je glavni razlog skoka EBITDA pokazatelja od 81 odsto na 9,4 milijarde dinara. Neto profit iznosio je 1,5 milijarde dinara u odnosu na minus od 1,1 milijardu dinara u istom periodu prošle godine.



Kompanija je ostvarila prihod od prodaje od 48,2 milijarde dinara što je smanjenje od osam odsto u odnosu na isti period lani.

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, promet naftnih derivata je blago porastao na 781,8 hiljada tona, uz pad maloprodaje za jedan odsto usled negativnog uticaja pandemije pre svega na ino podružnice. Proizvodnja je pala osam odsto na 292 hiljade uslovnih tona, ali je bila 0,3 odsto viša u odnosu na plan. Prerada je, pre svega usled planskog remonta na Rafineriji, oslabila u martu 13 odsto na 752 hiljade tona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Trend nižih kapitalnih ulaganja nastavljen je i u prva tri meseca - CAPEX je iznosio 4,1 milijardu dinara što je smanjenje od 47 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupna zaduženost prema bankama porasla je 8,6 odsto od početka godine na 641 milion evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza Naftna industrija Srbije (NIS) nafta momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana