Tekst objavljen: 08.03.2013 7:46        


Ko ima veće plate – muškarci ili žene? Ko će brže naći posao, napredovati? Da li kod nas radi više muškaraca? Ili žena?

Danas je 8. mart: Ko je jači pol na tržištu rada?

Istraživanje sajta poslovi.infostud.com pokazalo je da su muškarci koji su završili najmanje fakultet u većem procentu od žena sa istim obrazovanjem radili na nekoj menadžerskoj poziciji.

Preko 50% pripadnica lepšeg pola, izjavilo je da se u njihovoj firmi 8. mart uopšte ne obeležava. Petina dama od firme dobije neku sitnicu, svaka deseta neki vredniji poklon, 4% njih uživa u slobodnom danu, dok ostalima kolege samo – čestitaju.
Muškarci takođe imaju i više radnog iskustva u odnosu na dame. Naime, skoro 30 posto anketiranih muškaraca ima preko 10 godina radnog iskustva, dok isto toliko ima svega 20 posto žena.

Pitanja lične prirode na razgovoru za posao

Rezultati istraživanja takođe su pokazali da se lična pitanja o bračnom statusu, broju dece ili planovima za osnivanje porodice, vrlo često postavljaju tokom razgovora za posao, ali interesantno je da se postavljaju i muškarcima i ženama, iako ženama nešto češće.

Poslodavci ne insistiraju na određenom polu

Iako se stiče utisak da u okruženju preovladava drugačiji stav kada se govori o polu osobe koja se zapošljava na nekoj radnoj poziciji, većina učesnika istraživanja, njih 64 posto - izjavilo je da prema njihovom iskustvu, poslodavci ne insistiraju na određenom polu prilikom zapošljavanja.

Povlastice i beneficije

Mogućnosti napredovanja, beneficije i povlastice češće imaju muškarci. Skoro trećina anketiranih žena rekla je da nema ni približno iste mogućnosti za napredovanje na poslu, u poređenju s muškarcima, dok ovo misli oko 6 posto anketiranih muškaraca.

Ko zarađuje više?

U većini firmi, kako su ispitanici potvrdili, visina plate nije javni podatak, te ne postoje precizne informacije da li su muškarci plaćeniji za neke radne pozicije od žena.

Ipak analizom sajta infoplate.rs, može se zaključiti da su razlike u platama među polovima na nivou države - minimalne. Muškarci recimo, imaju veće plate u odnosu na dame kada su sledeće pozicije u pitanju: finansijski savetnik, tehnički direktor, projekt menadžer, poslovođa u proizvodnji.

S druge strane, dame imaju veće plate od svojih muških kolega, na sledećim pozicijama: glavni urednik, ekolog, šumarski inženjer, specijalista za obuku zaposlenih. U oba slučaja, razlike u platama mogu dostići i do 30%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslovne žene žene poslovna žena posao karijera plata zarada Srbija žena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana