Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 20.02.2013 10:50        


Korisnici Fejbuka sve češće na svom „volu” dobijaju reklamne poruke sa stranica koje su lajkovali, a koje nemaju nikakve veze sa originalnim sadržajem. Stručnjaci za informacione tehnologije kažu da ovo nije novina, samo je sada postala prisutna i na stranicama na srpskom.

Dobiju hiljade lajkova, pa prodaju FB stranu

Radi se o dovođenju korisnika u zabludu, kojom se omogućava pojedincima da zarade prodajom stranica. Poslednji primer je FB stranica Novi Sad, sa blizu 90.000 lajkova ljubitelja grada, koja je sada sponzorisana od jedne turističke agencije.

Najjednostavniji lek - anlajk

“Niko za ovu stranicu nije mario, niti ju je pratio, dok sada nije sklopljen sponzorski dogovor. U duhu tog dogovora, nastaviću da postujem informacije o agenciji, dok će svako i dalje moći da postuje na zidu stranice kao i ranije. Zluradi i negativni komentari biće obrisani”, kaže administrator i dodaje da sve stranice na FB koje pojedinac lajkuje u svakom trenutku može i da anlajkuje ako više ne želi da prati sadržaj određene stranice.
- Ova stranica nikada nije predstavljala javno dobro, nikada nije objavljivala informacije o Novom Sadu, već je mirovala. Ovo je bila privatna strana koja je samo pukim slučajem dobila 89.000 lajkova - kaže administrator ove FB strane.

Stručnjak za IT Goran Aničić kaže da su “veštiji internet korisnici ovako našli načina da zarade od FB korisnika”.

- Kreiraju FB grupe i stranice u koje na svakakve načine, dozvoljene i nedozvoljene, primamljuju što veći broj korisnika i to sa jednim ciljem - kasnije prodaje zainteresovanim trećim licima. Kada FB grupa naraste na nekoliko desetina ili stotina hiljada, preprodaju je zainteresovanoj osobi ili kompaniji. Kada je kupe, totalno je promene i preimenuju, te koriste za promociju sopstvenih proizvoda i usluga - kaže Aničić.

On dodaje da je ovakav vid promocije za kompanije kratkotrajan i najčešće beskoristan usled brzog urušavanja broja fanova, a takođe se narušava i kredibilitet novog vlasnika stranice.

I IT stručnjak Saša Jovanović kaže da se radi o prevarama, pri čemu ozbiljnije firme u svetu znaju da pokrenu i tužbe. - Rešenje ovih problema je u prijavljivanju ovakvih stranica administraciji Fejsbuka, kao što se pravljenje lažnih sajtova može prijaviti Guglu, Jahuu i drugim velikim pretraživačima, kako bi te stranice izbrisali iz pretrage - navodi Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ICT prevare prevara biznis društvene mreže facebook fejsbuk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana