Tekst objavljen: 29.04.2013 8:50        


U Srbiji posao najbrže nalaze stručnjaci za finansije i elektrotehnički, mašinski i gradjevinski inženjeri s licencom. U Nacionaloj službi za zapošljavanje kažu da su u poslednje četiri godini do posla brzo dolazili i oni koji su zavrsili srednje zanatske škole - stolari, fasaderi, armirači i zavarivači.

Evo koje profesije najlakše donose posao u Srbiji

Traženi su i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari-specijalisti i farmaceuti, operateri na CNC mašinama za rezanje i štampanje i radnici na sklapanju delova za automobile.

Do posla u struci najteže dolaze nezaposleni bez iskustva - inženjeri poljoprivrede (osim tehnologa), inženjeri tekstilne industrije i metalurzi, lekari opšte prakse, inženjeri rudarstva, sociolozi, istoričari umetnosti, diplomirani arheolozi.

Na tržištu rada slabo prolaze i nastavnici razredne nastave, a slično je i s menadžerima jer je velika produkcija ovih kadrova, a tražnja je manja, kažu u NSZ.

Sa završenom srednjom školom najteže se zapošljavaju tekstilni, trgovački, poljoprivredni i ekonomski tehničari, medicinske sestre - tehničari, maturanti gimnazije.

U NSZ smatraju da će za desetak ili dvadeset godina u ekspanziji biti poslovi u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije - inženjeri za hardver i softver, elektrotehničari i elektroničari, stručnjaci za industrijsku tehniku i robotiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija nacionalna služba za zapošljavanje NSZ karijera posao traženje posla nezaposlenost nezaposleni biro za nezaposlene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana