Tekst objavljen: 03.01.2013 15:05        


Uprkos nešto slabijoj zaradi na blagajnama u poređenju s prošlom godinom, filmska industrija je ostvarila zavidne rezultate i u 2012, sa dva ostvarenja koja su čak probila psihološku granicu od milijardu dolara zarade.

Evo koji su filmovi najviše zaradili u 2012.

Prvi na listi blokbastera u protekloj godini je film "Osvetnici" (The Avengers) koji je zaradio 1,5 milijardu dolara i time dostigao rekord koji je prije toga u 2009. ostvario "Avatar". Taj film je trenutno na trećem mestu liste najisplativijih filmova svih vremena.

Odmah iza njega, na drugoj poziciji, je još jedna priča o superheroju. Treći nastavak Betmenove sage, "Uspon mračnog viteza" (The Dark Knight Rises) inkasirao je 1,1 milijardu dolara i zauzima sedmo mesto na lestvici najisplativijih ostvarenja u istoriji.

Na trećem mestu je "Skyfall", 23. nastavak Džejms Bonda koji je zaradio je 978 miliona dolara i postigao najveći uspeh od nastanka popularne franšize.

Na četvrtom mestu je "Ledeno doba 4: Pomeranje kontinenata" (875,1 milion), na petom "Sumrak saga: Praskozorje 2. deo" (778,2 miliona), na šestom mestu "Neverovatni Spajdermen" (752,2 miliona), na sedmom "Madagaskar 3: Najtraženiji u Evropi" (742,1 milion).

Za njima slede "Igre gladi" (686,5 miliona), "Ljudi u crnom 3" (624 miliona) i na kraju "Hrabra Merida", sa zaradom od 535,3 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
film profit zarada marketing

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana