Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 24.09.2012 10:12        


Najjeftinije pozajmice za pokretanje biznisa su i dalje one koje daje država, pa tako, osim Fonda za razvoj, i Nacionalna služba za zapošljavanje daje subvencije za samozapošljavanje.

Fond za razvoj daje najpovoljnije kredite biznisu

Prijavljivanje za kredite Fonda za razvoj kreće obično od marta i ove godine je na raspolaganju za započinjanje biznisa bilo 700 miliona dinara. Pride je za žensko preduzetništvo opredeljeno 200 miliona dinara, što je suma koja se može iskoristiti za pokretanje posla, naravno u slučaju da je osnivač privrednog društva ženskog pola.

Ukoliko se udruži više osoba, svaka od njih može samostalno dobiti pomoć koja se, u zbiru, prebacuje na novoosnovani privredni subjekt. Konačno, pojedine banke nude “start ap” kredite, ali su oni, u poređenju sa državnim, papreno skupi, budući da kamatna stopa ide i na više od 20 odsto godišnje za zaduženje u evrima.
Iznos “start ap” kredita Fonda za razvoj su od pola miliona do milion i po dinara, kamatna stopa je tri odsto godišnje za zajmove indeksirane u evrima, rok otplate je pet godina i period počeka godinu dana.

Kao sredstvo obezbeđenja uzima se hipoteka, ali u obzir dolaze i menice ili ugovorno jemstvo, a potrebno je otvoriti firmu barem godinu dana ranije.

Dakle, da bi preduzetnik mogao da se prijavi za ovakav zajam u 2013, trebalo bi da je otvorio firmu u januaru ove godine.

Fond je još izdašniji prema ženama, budući da su krediti do pet miliona dinara, dok je kamatna stopa dva odsto u slučaju da je sredstvo obezbeđenja bankarska garancija.

Pored ovog novca, nezaposleni mogu da dobiju bespovratnu pomoć države namenjenu pokretanju sopstvenog biznisa. Subvenciju od 160.000 dinara, odnosno 200.000 za invalide, isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), dok pojedine lokalne samouprave imaju svoje programe subvencija.

U Beogradu prednost imaju stariji od 45 godina koji su dobili otkaz, mlađi od 30 godina, kao i samohrani roditelji. Iznos subvencije je 200.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
biznis krediti kredit za pokretanje posla biznis fond za razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana