Tekst objavljen: 22.08.2013 13:00        


U vreme kada je posao teže naći nego zlato, mnogi obrazovani građani našli su se frustrirani jer se ne mogu nadmetati za neki posao naprosto zato jer su za to - prekvalifikovani.

Funkcionalni glupani cenjeni na tržištu rada

Trend nezapošljavanja prekvalifikovanih sve je rasprostranjeniji, ali sada je sve češći izgovor za nezapošljavanje postalo i to da je neko “preinteligentan” za obavljanje određenog posla.

Nije li to, u najmanju ruku, glupo? Dvojica američkih profesora objavili su čak studiju nazvanu Organizacija temeljena na gluposti koja objašnjava tu besmislicu.

Oni zapravo sugerišu da su kompanije koje imaju previše inteligentnih ljudi manje uspešne nego one čiji se radnici mogu okarakterisati kao, kako ih autori nazivaju - “funkcionalni glupani”.

Takvi radnici ne propituju ništa i nikoga, već rade ono što im je rečeno. Stoga su i preduzeća koja ih zapošljavaju produktivnija nego ona u kojima pametni previše analiziraju i predlažu alternative, čak i onda kada su odluke već donete.

Takva je teorija nazvana “Pametna organizacija bi prema novoj teoriji trebala biti glupa”.

No, iako je možda istina da su kompanije sa manje pametnima uspešnije, pitanje je jesu li njihovi proizvodi dovoljno dobri i treba li ih tržište uopšte. To nije kultura koja proizvodi inovacije, a retko koja kompanija bez njih može preživeti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana