Tekst objavljen: 14.06.2013 10:50        


U Srbiji ima 599.371 domaćica. One se bave samo kućnim poslovima. Nijedna od njih za to ne dobija ni dinara, a u starosti je ne čeka penzija. I dok sve više zemalja priznaje i zakonodavstvom reguliše „rad u kući“, u Srbiji se o ovome i ne razmišlja.

Hoće li srpske domaćice ikad dobiti status radnika

Iz Međunarodne organizacije rada, ipak, sve glasnije poručuju da je došlo vreme da države prepoznaju ekonomsku vrednost i socijalnu korist „radnika u kući“ kao i da se stane na kraj predrasudama da su ove osobe samo „članovi familije“ ili radnici „druge klase“.

Izmenama zakona u Argentini radnicima u kući priznato je pravo na bolovanje, platu, porodiljsko, u Brazilu i Venecueli su izjednačeni sa ostalim zaposlenima, u Namibiji i Španiji je određen minimalac, na Filipinima su obuhvaćeni zdravstvenim i socijalnim osiguranjem... A proširivanjem prava se bave i zakonodavci u Urugvaju, na Mauricijusu, u Italiji, Boliviji...
- Svaka osoba koja radi kod kuće ili za kuću, odnosno domaćinstvo, mora da ima i zagarantovani minimum prava - objašnjava Jovan Protić iz MOR-a.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije kaže da će se u izmenjeni Zakon o radu uneti i rad kod kuće. To je samo po sebi, cinično, jer će država koja se o tom ljudima uopšte ne brine sada da im „omogući“ da od svojih malih zarada njoj plaćaju porez. To se zove legalizacija kućnog šnajderisanja, frizeraja ili pravljenja i prodaje sitnih kolača.

- O priznavanju staža „običnim“ domaćicama za sada se ni ne razmišlja - kaže Rajić. - To sebi mogu da priušte samo bogate zemlje koje imaju malo stanovnika, a mnogo prirodnih bogatstava. U Švedskoj i Norveškoj Penzijski fond ima 70 puta više novca nego što im je potrebno za isplatu penzija.

A da su naše žene i te kako vredne, pokazalo je istraživanje o korišćenju vremena, Republičkog zavoda za statistiku.

- Nezaposlene žene u neplaćenim poslovima potroše pet i po sati dnevno, od čega utroše više od dva, baveći se samo hranom. Sat i 15 minuta provedu u održavanju domaćinstva, 40 minuta u kupovini namirnica i oko dva i po sata baveći se detetom - kaže Jovanka Stojanović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija žena žene domaćinstva karijera posao domaćice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza