Tekst objavljen: 17.05.2013 10:50        


Nijedna oblast nije doživela takvu ekspanziju kao informacione tehnologije. Zbog toga i ne čudi da Srbija već nekoliko godina traži šansu i u toj oblasti.

Ima li Srbija kadar za najavljenu IT revoluciju

Ugovor sa Majkrosoftom i najava dolaska Intela i Epla za većinu koji rade na razvoju ili održavanju softvera predstavlja dodatni motiv, ali i otvara pitanje - kakvim kadrom mi raspolažemo i koliko smo dobri.

Za studente ETF-a, informacione tehnologije su ulaznica u dobre firme. Takođe, i put do plaćenih poslova. Ipak bitan razlog je i to što bi velika tražnja njihovog zanimanja mogla da ih spasi surove potrage za poslom.

Iako se na ETF-u stalno povećava broj studenata na odseku za softversko inžinjerstvo, sa fakulteta poručuju - potreban je još veći broj stručnjaka.

Zbog toga se menjaju i srednje škole. Do ove godine u 19 gimnazija formiran je informatički smer, a od ove broj razreda, ali i novih zanimanja poput elektrotehničara za informacione tehnologije, biće i veći.

Ipak, zbunjuje podatak daje u ovom trenutku u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje hiljadu osoba sa višom i oko 2.500 hiljade sa fakultetom čija struka su informacione tehnologije.

Nadležni se nadaju da bi promena mogla da dodje i otvaranjem razvojnih centara. Uz veći broj zaposlenih, sektor koji sada ima najviši rast, imao bi još bolji rezultat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it industrija IT kompanije programeri informatičari Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana