Zvanični kurs Evra za dan 26.10.21. :: 117.5783 rsd
Tekst objavljen: 06.02.2013 8:48        


Mnogi dođu do te tačke u svojoj karijeri kada žele više odgovornosti. Postati menadžer može biti sjajan način za profesionalce da napreduju u svojim karijerama i čak da zarade više novca.

Kako postati menadžer u pet koraka

Menadžeri su odgovorni za koordinaciju i nadgledanje mnogih projekata i svakodnevnih zadataka u kompaniji, što njihovu poziciju čini jedinstvenom unutar kompanije, jer je posebno važno za održavanje poslovnog uspeha. Ali postati menadžer nije uvek lako, često ćete se takmičiti sa drugim kvalifikovanim kandidatima kao i kolegama što će otežati dobijanje željene pozicije.

Evo pet koraka koji vode ka poziciji menadžera u vašoj kompaniji:

1. Neka vaše težnje budu poznate

Ako težite da postanete menadžer, ne ćutite o tome! Iako ne morate da se suočavate sa neugodnošću, i dalje je važno da pravi ljudi saznaju da razmišljate da preduzmete sledeći korak da bi mogli da vam pomognu da stignete tamo gde želite. Neka vaš trenutni menadžer ili šef sazna da težite više, i radite sa njima da bi ste razvili veštine koje su vam potrebne da bi ste napravili tranziciju.

2. Postanite mentor

Pitajte svog menadžera ili šefa da li su se ukazale mogućnosti da postanete mentor, ili se pridružite profesionalnoj organizaciji u vašem polju koja će vam omogućiti da nekoga podučavate. To može biti odličan način da pokažete da imate stručnost da blisko sarađujete sa drugima i razvijete čvrste veze, što je značajno za svaku poziciju menadžera. Ili, razmotrite da sami uzmete mentora, neko ko ima više iskustva od vas vam može pomoći da se pripremite za više odgovornosti.

3. Ojačajte svoje veštine

Kao menadžer, imaćete manje slobodnog vremena, više autoriteta, više upravljanja, i gomilu novih zahteva. Zbog toga, važno je da ojačate svoje veštine kako bi bili pripremljeni. Usavršite veštine koje imate, i razgovarajte sa onima koji su već na poziciji menadžera kako bi odredili koje su vam veštine potrebne. Istražite malo, budite u korak sa industrijskim trendovima i prigrabite svaku priliku koja će ojačate vaše veštine.


4. Pokažite svoju vrednost

Važno je da pokrenete svoju ambiciju. Ako osećate da morate da pokažete svom šefu koliko vredite pre nego što dobijete šansu za bolju poziciju, razmotrite da ugovorite sastanak i pripremite prezentaciju koja ističe vaša dostignuća i posvećenost kompaniji. Neka konkretni brojevi opišu vaša postignuća da bi vaši argument bili neosporivi.

5. Tražite “feedback”

Tražite od vaših nadređenih i kolega da ocene vaš rad do sada. Da li obavljate dobro posao ili se uplićete u konflikte? Da li dobro reagujete na stresne situacije? Da li ste sposobni da vodite grupu a da ne pokušavate da preuzmete previše ili premalo kontrole?

Skupite sve procene da bi ste odredili gde je vaša snaga a gde treba da se poboljšate. Ne samo da će ovo pokazati da ste otvoreni za kritike ali i za stalno poboljšanje, već će takođe pokazati da vrednujete tuđa mišljenja, a to je osobina pravog menadžera.

Postati menadžer može biti sjajan način da napredujete u karijeri i da se pripremite za dalje profesionalne prilike. Kako je početak nove godine, obavezujte se tako što ćete preduzete ove korake da bi ste povećali šanse za dobijanje veće uloge u kompaniji.

Srećno!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
menadžer karijera posao biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana