Tekst objavljen: 12.10.2012 12:14        


Internet je za mnoge ostvarenje svih snova – i privatnih i poslovnih. Bilo koja informacija, u bilo koje vreme, na bilo kom mestu uz minimalni trošak. Ali, u tome ipak postoji paradoks - veliki broj usluga je besplatan, ali kompanije koje pružaju usluge ipak ostvaruju ogromne profite.

Kako u stvari zarađuju online kompanije?

Pošto otvore svoj profil na Facebook-u, Twitter-u i LinkedIn-u, internet korisnici mogu da pristupe velikom "skladištu" informacija. Wikipedia je verovatno najveća enciklopedija informacija kojima pristupamo besplatno.

Korisnik može da sluša muziku besplatno preko Spotify servisa (tamo gde ga ima), da gleda video na YouTube-u, skida mobilne aplikacije preko iTunesa, besplatno otvara web stranicu na WordPress platformi i oglašava se na Craigslist-u. A tu je i gigantski Google.

Oglašavanje i pretplate su dva glavna izvora prihoda za mnoge od nabrojanih kompanija.

Internet takođe podstiče i fenomen poznat pod engleskim izrazom "freemium". Radi se o tome da neka kompanija može da svoju osnovnu uslugu pruža besplatno, ali za neke dodatne opcije korisnik mora da plati određeni iznos.

Tako Dropbox nudi 2GB slobodnog prostora za skladištenje podataka, a ako korisnik želi više prostora - za to će morati da plati.

Kroz interaktivni grafički prikaz opisano je kako zarađuju danas najpopularne internet kompanije u svetu i takođe i koje su od njih profitabilne, a koje nisu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
twitter tviter linkedin wikipedija online internet internet zarada facebook fejsbuk youtube google gugl oglašavanje reklama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana