Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 14.01.2013 15:48        


Loš klijent nije samo klijent koji ne plaća na vreme. Ima ih koji prave probleme i komplikacije tamo gde ih realno nema, kritikuju a ni sami ne znaju šta i zašto, puni su obećanja na kojima sve i ostaje. Saradnja sa ovakvim klijentima predstavlja pravu noćnu moru.

Ko su loši klijenti i kako da pobegnete od njih

Kako da na vreme, na samom početku, procenite da li je klijent loš izbor? Ovo su sigurni znaci. Ako ih prepoznate, bežite što dalje od ovakve saradnje.

Previše kritikuju vaš raniji rad

Niti su u njemu učestvovali, niti su upoznati sa detaljima. Imaju li pravo da kritikuju? Zamislite kako će tek kritikovati vašu buduću saradnju.

Žele „jednostavne“ i „proste“ projekte

Ovo se pogotovo odnosi na veb dizajn i dizajn uopšte. Time što insistiraju na jednostavnosti oni zapravo kažu da žele da ih proizvod što manje košta. Objasnite mu detaljno kako će teći proces stvaranja, koliki trud treba da uložite do finalne verzije. Ako razumeju i prihvataju, možete sarađivati. Ako ne, bežite!

Obećanja o budućoj saradnji

I ovo je jedan od načina obaranja cene. Ovakvim obećanjima zapravo kažu:„Sada nam spustite cenu, pa ćemo sarađivati u budućnosti“. Ko vam garantuje da ćete i dalje sarađivati? Ako sada spustite cenu, da li ćete taj budući projekat naplatiti realno ili opet sa popustom?

Neodređeni, nejasni, u oblacima

Kada vam klijent traži proizvod ili projekat koji treba da „razvali“, „bude najbolji“, „revolucija“, a pri tom ne govori ništa konkretno, ne navodi detalje, ovo može biti siguran znak da će saradnja biti gubljenje vremena i novca.

Klijent koji sve zna

Sa takvima nema pregovora, tvrdoglavi su i popili su svu pamet sveta (pogotovo su stručni u tome što vi radite). Ako imate živce kao konopce i bezgranično strpljenje, sarađujte. Inače, uspešni profesionalci moraju uvek biti otvoreni za nove ideje i vole da čuju tuđe mišljenje.

Nemogući rokovi

To su oni kojima su rokovi opisani kao „ŠTO PRE“. Rokovi su stvar zajedničkog dogovora. Klijent može tražiti da završite projekat za sutra. Njegovo pravo. Ali, nema veze sa realnošću. Zatražite avans. Objasnite zašto vam je potrebno toliko novca. Ako pristane, možete razmisliti o nastavku saradnje.

Klijenti koji nestaju

Nekad ih ne možete dobiti telefonom, ne odgovaraju na poruke, nema ih. Imate dilemu oko projekta i treba vam njihova pomoć, a njih nema. Ako se ovako nešto desi, smireno i sigurno spakujte kofere iz ovakve saradnje. Kako li će ih tek teško biti dobiti kada dođe rok za isplatu?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
biznis posao mušterije klijenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana