Tekst objavljen: 25.02.2013 14:51        


Biti obućar, stolar, pekar, mesar, vodoinstalater gotovo je sramota među mladima u Srbiji. Ko odlazi na zanate smatra se neuspešnom osobom koja nije sposobna za akademska zvanja. I dok su kod nas zanati sramota,a stopa nezaposlenosti 22,4 odsto, u Nemačkoj skoro svaki četvrti ide na zanat.

Mladi Srbi se stide zanata dok Nemci rado šegrtuju

Nemačka, Austrija i Švajcarska zemlje su sa najnižom stopom nezaposlenosti u EU. Razlog tome je, kako je rečeno, što se u sistemima tih zemalja postoji takozvano šegrtovanje, učenje zanata kroz praksu tokom celog školovanja.

Mladi u Nemačkoj koji ne idu u gimnaziju, opredeljuju se nakon prva četiri razreda osnovne škole za jednu od stručnih škola.

Na prvom mestu je niža srednja škola u kojoj đaci provode dan dva u učionicama, a tri, četiri dana na praksi. Ta radna mesta tokom školovanja prerastaju u rad uz školovanje koje se često i plaća. Veoma često učenici nakon završetka ostaju da rade tamo gde su šegrtovali.

U Srbiji, međutim, iako ima posla za zanatilije i za one koji su se nekad zvali “učenici u privredi” nema interesovanja za njihovo školovanje, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Da bi se poboljšalo interesovanje za upis u škole koje osposobljavaju za zanatska zanimanja, potrebno je da se dosta uradi na promeni sistema , ali i na promeni statusa tih profesija. Odlazak na klasično šegrtovanje kod majstora još je ređe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  Zen Gardner 25.02.2013 19:30

  Al' ste ga vi propagandno "ispekli" ; ope' srbofobija i germanofilija u (svabskom - receno s' umerenom dozom gadjenja) logoru evropska Srbija .
  A da se prijavimo na konkurs za zaposljavanje kalfi u Bundeswehr-u , kao i vi ?
  Cuvari i zaposleni na razglasu u logoru ... pristojno zaradjuju . Na gomilama i gomilama i gomilanju leseva .
  Kad' se ospete cirevima shvaticete da sirite kugu , euractiv-isti ....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija Nemačka mladi zanat zanatlije posao traženje posla nezaposleni nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana