Tekst objavljen: 15.07.2013 9:20        


Muškarci su još uvek jači pol na tržištu rada! Istraživanje koje je uradio sajt za zapošljavanje Infostud pokazalo je da se, nažalost, mnoge stvari koje se tiču ravnopravnosti polova pri zapošljavanju nisu promenile. 

Muškarci u Srbiji dobijaju bolje poslove od žena

Žene se i dalje više od muškaraca bave operativnim poslovima, a ne menadžerskim, a na intervjuuima za posao postavlja im se znatno više pitanja koja se tiču privatnog života.

Ako se podaci o najvišoj radnoj poziciji kombinuju sa stručnom spremom ispitanika, može se reći da su muškarci koji su završili najmanje fakultet (diplomirani, master, magistri ili doktori nauka) u većem procentu od žena sa istim obrazovanjem radili na nekoj menadžerskoj poziciji (oko 40 odsto muškaraca prema oko 29 odsto žena).

Kod onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, oko 32 odsto muškaraca i oko 30 odsto žena ima iskustvo u radu na menadžerskim pozicijama.

Veći procenat anketiranih žena radi u državnim preduzećima (19 odsto žena prema oko 15 odsto muškaraca). U privatnim preduzećima s domaćim kapitalom radi više anketiranih žena (46 odsto prema 43 odsto muškaraca). U privatnim firmama sa stranim kapitalom radi oko 40 odsto anketiranih muškaraca i oko 33 odsto žena učesnica istraživanja.
Kod anketiranih sa završenom visokom ili višom strukovnom školom, nešto više je žena koje su nekad radile ili i dalje rade na menadžerskim pozicijama (oko 32 odsto žena prema oko 31 odsto muškaraca).

Ovo istraživanje dalje je pokazalo da su ženama na razgovorima za posao mnogo češće bila postavljana pitanja koja se tiču privatnog života. Pitanja su se najčešće ticala bračnog statusa i planiranja porodice.

Ono što je utešno jeste da većina poslodavaca, prema iskustvu učesnika ovog istraživanja, ne insistira na određenom polu prilikom zapošljavanja.

Prema ovom istraživanju, većina žena misli da im za napredovanje u poslu treba mnogo više truda nego muškarcima.

Oko 55 odsto anketiranih smatra da žene, u odnosu na muškarce imaju iste ili približno iste mogućnosti da napreduju u poslu (međutim, po polnoj strukturi ovo je odgovorilo 74 odsto anketiranih muškaraca, a 43 odsto anketiranih žena). Međutim, 27 odsto anketiranih žena je reklo da nema ni približno iste mogućnosti za napredovanje na poslu, u poređenju s muškarcima. Ovo misli oko 6 odsto anketiranih muškaraca.

Oko 18 odsto žena kaže da im se retko pruži šansa za napredovanje, a ovo isto misli oko 9 odsto muškaraca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija radno mesto Srbija karijera posao muškarci žena poslovna žena žene poslovne žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana