Tekst objavljen: 29.05.2013 9:30        


U okviru Evropske unije Slovačka ima najveći udeo radnika koji redovno rade nedeljom i noću, iznela je analitičarka Poštanske banke Eva Sadovska, na osnovu podataka Evrostata za 2012. godinu.

Najvredniji Evropljani rade i vikendom i noću

Skoro petina (19,1 odsto) zaposlenih Slovaka, zbog posla, redovno propušta nedeljni ručak s porodicom. Još 15,3 odsto zaposlenih provodi poslednji dan u sedmici na poslu povremeno.

Subotu na poslu provodi svaki četvrti (25 odsto) zaposleni žitelj Slovačke, a s vremena na vreme radnu subotu ima 29,4 odsto radnika.

U svim zemljama EU radne subote su češće nego radne nedelje. Subotu na poslu redovno provode najviše Grci, Rumuni i Italijani i to više od trećine zaposlenih.

Rad nedeljom je najprisutniji u Slovačkoj, a put do posla tim danom prelazi i više od 18 odsto zaposlenih Iraca, Britanaca i Holandjana. Redovne radne subote i nedelje najmanje imaju Portugalci (7,3, odnosno 4,1 odsto).

Vikend proveden na poslu u Slovačkoj više se odnosi na muškarce nego na žene.

Nedelju redovno radno provodi 21 odsto, a povremeno više od 17 odsto zaposlenih muškaraca. Radna nedelja je standard u slučaju 17 odsto zaposlenih žena, a povremeno nedeljom radi svaka osma zaposlena Slovakinja.

Sadovska je upozorila da Slovaci imaju najveći udeo u Uniji u pogledu noćnog rada. U noćnu smenu ide redovno približno svaki šesti zaposleni Slovak (16,2 odsto), a povremeno još šest odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno vreme slovačka rad radna nedelja radna subota rad vikendom noćni rad slovaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana