Tekst objavljen: 21.12.2012 16:06        


U ekskluzivnoj izjavi za Startit Vladimir Nikolić, jedan od osnivača Limunda, nam je potvrdio da je najveći srpski servis za e-trgovinu konačno profitabilan, nakon 7 godina rada i više od milion evra investicija.

Nakon sedam godina, Limundo je profitabilan (startit.rs)

Limundo je aukcijiska platforma slična eBayu koji su 2005. pokrenuli braća Vladimir i Nenad Nikolić.

Limundo i Kupindo, sestrinska platforma za prodaju sa 600.000 predmeta u ponudi, zajedno imaju blizu 300.000 korisnika koji ostvare 200.000 uspešnih prodaja na mesečnom nivou, pri čemu se ostvaruje rast od 10% na mesečnom nivou.
U pitanju je bio pionirski poduhvat ako posmatramo stanje regulative i tržišta elektronske trgovine u Srbiji uopšte.

Od samog početka vizija osnivača je bila dugoročno građenje vodeće kompanije u ovoj oblasti, koja je bila prepoznata i dobijanjem značajnog ulaganja u iznosu od 1.1 miliona evra od niza evropskih anđela investitora.

Nikolići i njihov stalno rastući tim su uspeli da ostvare svoj cilj — Limundo je narastao do pozicije najveće platforme za elektronsku trgovinu u Srbiji.

Balans između razvoja i profitabilnosti

Put do profitabilnosti jeste bio dug, ali za za velike e-commerce kompanije to nije neuobičajeno. Primera radi, Amazonu je trebalo osam godina. U Limundu su se držali svoje vizije koja je podrazumevala da kvalitet proizvoda, tima, usluge i podrške korisnicima budu na najvišem nivou.

Dobro smo se postavili u 2012 i zbog profitabilnosti sada imamo veću fleksibilnost za dalji razvoj, od koga ne odustajemo. Ideja nam je da fokus bude u nuđenju novih mogućnost e-trgovine u Srbiji, u sklopu Limunda.
U skladu sa ovim je za kompaniju od osnivanja pa do polovine prošle godine prioritet bio reinvestiranje i rad na razvoju svih aspekata biznisa. Jedno od najvećih ulaganja kompanije je bilo pokretanje i promocija Limunda 2010., koja su se tek prošle godine značajnije odrazila na promet kompanije.

Očekivanja rasta koji se nije ostvarivao zajedno sa planiranim fiksnim troškovima koje je onda bilo teško ispratiti su bili jedni od najvećih izazova Limundo timu, i jedna od najvećih pouka koje navodi — budite razumni i umereni sa troškovima vašeg startapa.

Polovina 2011. je bila i prelomna za Limundo budući da je reinvestiranje i razvoj polako dolaze u balans sa potrebom da se dosegne profitabilnost, koja je i ostvarena pre par nedelja. Vladimir navodi i da su investitori Limunda pokazali izvanredno razumevanje i podršku timu, držeći se cilja dugoročnog rasta po cenu odložene profitabilnosti.

U praksi, dostizanje profitabilnosti znači da se u kompaniji ‘lakše diše’ i da je tim dobio novi elan za dalji razvoj.

Odlična vest za startap zajednicu

Ova vest je svakako sjajna ne samo za Limundo nego i ze colokupnu startap zajednicu. Opravdanost najveće poznate investicije u jedan srpski startap je sjajan signal za strane investitore, dok je i sam Limundo imao nemalu ulogu u podršku razvoja lokalnog startap ekosistema čineći održavanje Startap radionica mogućim.

Upravo je na jednom od ovih događaja ostvarena i investicija Elevena u VetCloud, pružajući tako mogućnost jednom novom, mladom startapu da se razvije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
limundo start up IT kompanije internet trgovina online trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana