Tekst objavljen: 13.08.2013 14:30        


Imate osećaj da vam to što ste već duže vreme nezaposleni otežava pronalaženje posla?! Ne čini vam se. Nedavno sprovedeni eksperiment je pokazao da je ovo tačno.

Nemate posao devet meseci? Teško ćete se zaposliti

Činjenica je da je jedno od redovnih pitanja na razgovoru ‘Gde trenutno radite?’ i da se razgovor okončava ubrzo posle vašeg odgovora da dugo niste u radnom odnosu.

Student Northeastern Univerziteta, Rand Gajad sproveo je sličan eskperiment u SAD prošle godine. Njegovo istraživanje, koje još uvek nije objavljeno, pokazuje da su poslodavci “iskazali snažan otpor prema kandidatima koji su nezaposleni duži vremenski period” — čak i ako su ti kandidati imali bolje iskustvo od kandidata koji su nezaposleni kraći vremenski period.
Analiza, naime, pokazuje da kratkoročna nezaposlenost (od šest meseci ili kraće) nema uticaja na perspektivu dobijanja posla onih koji ga traže. Tačnije, za niskokvalifikovana radna mesta, kratak period nezaposlenosti može biti čak i prednost, možda zato što ti radnici mogu odmah početi sa radom.

Međutim, drugačija situacija je sa onima koji su nezaposleni duži vremenski period. Stopa pozivanja na razgovor za posao dramatično se smanjuje kod perioda od devet meseci nezaposlenosti.

Za one koji se prijavljuju za srednjekvalifikovana i niskokvalifikovana radna mesta, stanje duže nezaposlenosti smanjuje pozive na intervju za 20 odsto, što je jednako brisanju četiri godine radnog iskustva iz njihovih biografija.

Dobra vest za dugoročno nezaposlene: ukoliko uspeju da pronađu posao, stigma duge nezaposlenosti brzo nestaje. Dovoljna je jedna godina radnog iskustva da izbriše negativni signal jedne godine prethodne nezaposlenosti, zaključuju naučnici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao biznis traženje posla nezaposleni nezaposlenost ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana