Tekst objavljen: 21.06.2013 10:40        


Među deset vojvođanskih firmi koje su u prošloj godini ostvarile najveću čistu zaradu, čak devet ih je iz sektora prerađivačke industrije, a među njima dominiraju one koje se bave prehrambenom industrijom.

Ove vojvođanske kompanije su zaradile milijarde

Uz Naftnu industriju Srbije, koja je sada već tradicionalno najprofitabilnija kompanija u zemlji, lane su u Vojvodini najviše zaradili Tarket, te firme u vlasništvu domaćih grupacija MK i Viktorija.

Pojedinačno, NIS je i prošle godine bio najprofitabilnija kompanija iz Pokrajine, sa čistom zaradom od 49,5 milijardi dinara. To je rezultat bolji od 2011. godine, kada je Gaspromova srpska akvizicija zaradila četrdesetak milijardi dinara.

Stvari ponešto drugačije izgledaju kada se firme ne posmatraju pojedinačno već po grupacijama kojima pripadaju, odnosno zajedničkom vlasniku. Tako i Fertil, Viktorija oil, i Sojaprotein posluju pod kapom Viktorija grupe i zaradile su gotovo 5,6 milijardi dinara. Još uspešnije su i vojvođanske firme koje posluju pod okriljem MK-grupe: Sunoko, MK-komerc i Karneks, s profitom od 783, odnosno 511 miliona dinara, sa ukupnom zaradom od blizu 7,4 milijardi dinara.
Na drugom mestu je bačkopalanački proizvođač tepiha i podnih obloga Tarket s profitom od 9,77 milijardi u 2012. godini. Tarket je duplirao svoju neto dobit u odnosu na godinu ranije.

Treća najuspešnija vojvođanska firma je novosadski Sunoko – koncern šećerana u Pećincima, Kovačici i Vrbasu – s profitom od šest milijardi dinara, otprilike istim kao preklane.

Sledi još jedno preduzeće iz Bačke Palanke, proizvođač veštačkih đubriva Fertil, koje je zaradilo tri milijarde dinara, odnosno četiri puta više nego u 2011. godini.

Petu poziciju zauzeo je Hemofarm, koji se očigledno oporavio od potresa u farmaceutskoj industriji i gubitka iz 2011. godine od čak pet milijardi dinara. Vršačka fabrika lekova lane je zaradila 2,8 milijarde.

Šesta najuspešnija vojvođanska komapnija bila je novosadska industrija mesa Matijević sa zaradom od blizu 2,2 milijarde, a iza nje su beočinska fabrika cementa Lafarž (1,85 milijarda) i šidska uljara Viktorija oil (1,77 milijarda).

Među deset najprofitabilnijih našli su se i zrenjaninski Dijamant (1,5 milijarda) i italijanska šećerana TE-TO Senta sa zaradom od blizu 1,4 milijarde dinara.

Još tri vojvođanske kompanije lane su zaradile više od milijarde dinara – Apatinska pivara i novosadske firme Veletabak i Rusko-srpska trgovinska korporacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveće kompanije preduzeća kompanije 2012. vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana