Tekst objavljen: 22.07.2013 14:00        


Najuspešniji franšizni sistemi i dalje dolaze iz Amerike. Međutim, među prvih 100 sve više ima brendova iz Evrope. Kao i prethodnih godina, na vrhu liste se čvrsto drže najpoznatiji brendovi “fast food” restorana.

Ovo su 100 najuspešnijih franšiza na svetu

Prvo mesto je zadržao “Subway”, najviše zahvaljujući vrtoglavoj brzini širenja mreže u poslednjih nekoliko godina.

Od evropskih franšiznih sistema, svoju poziciju je ojačao hotelski lanac “InterContinental Hotels Group” iz Velike Britanije - prošle godine je bio na trinaestom, ove godine na 10. mestu. Francuski brendovi su zauzeli vrlo dobre pozicije: “Europcar” (12), “Carrefour” (13), “Yves Rocher” (30) i “5ásec” (57), a zanimljivo je da se “Carrefour” i “5ásec” prvi put pojavljuju na listi. Među prvih 100 nalaze se i tri franšizna sistema iz Španije: trgovinski lanac “Dia” (15), “No Mas Vello” (84) i “Naturhouse” (91).
Prema poslednjim podacima, “Subway” se bliži broju od 40.000 restorana, i sad se već ubedljivo nalazi ispred bivšeg svetskog broja jedan “McDonald’s”-a.

Vrtoglav rast broja poslovnih jedinica doživele su još neke robne marke koje su na vrhu liste.

Najveće iznenađenje je “7-Eleven”, trgovinski prehrambeni lanac, koji se našao na drugom mestu. Kompanija svoju mrežu razvija uglavnom u SAD-u, Aziji i severnoj Evropi, a trenutno ima skoro 45.000 prodajnih mesta.

Prošle godine, “7-Eleven” je bio na četvrtom mestu i ovim skokom je potisnuo “McDonald’s” na treću poziciju. Međutim, ne treba zaboraviti, i “McDonald’s” je među kompanijama koje su ove godine zabeležile značajan porast broja jedinica.

Četvrto i peto mesto je, takođe, pripalo kompanijama iz sektora tzv. restorana sa brzom uslugom - kompanijama “KFC” i “Burger King”.

Kao što se može primetiti, svih pet najuspešnijih sistema dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
subway fast food brza hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana