Tekst objavljen: 08.05.2013 10:30        


Komercijalni i carinski tehničar, daktilograf, električar energetike, metaloglodač, metalobrusač, kovač, limar, časovničar, kišobrandžija, precizni mehaničar, rasadničar - samo su neki od profila koji će u predstojećem upisu u srednje škole ostati bez učenika.

Ovo su zanimanja za koja učenici neće ni da čuju

Zanimljivo je da se na spisku neatraktivnih zanimanja nalaze i ona koja su posle 2000. godine uvedena kroz oglede i za koja su izdvojena značajna sredstva iz raznih međunarodnih fondova.

Ogledni profili su uvođeni da bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada, govorilo se o modernim planovima i programima, načinu rada koji se drastično razlikuje od tradicionalnog, obučenim nastavnicima, opremljenim školama...

Danas, međutim, oglede poput nadzornika parka i tehničara za primarnu obradu drveta đaci nerado upisuju, pa se postavlja pitanje da li su to bile promašene investicije.

Direktor jedne škole ističe da bi na nivou države trebalo da postoje bar dva odeljenja u kojima se školuju nadzornici parkova i da je čak i 40 đaka, koji bi godišnje izlazili sa tom diplomom, malo za Srbiju.

Direktor Šumarske škole u Kraljevu Zoran Nikolić, međutim, smatra da su dve generacije, koliko je ova obrazovna ustanova iškolovala, premnogo za Srbiju, koja ima samo pet nacionalnih parkova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija obrazovanje škola mladi posao karijera učenici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana