Tekst objavljen: 16.09.2013 10:30        


Ko je ove godine ulazio u preduzetničke vode najviše je birao trgovine, uslužne i slične delatnosti gde u startu nisu potrebna veća ulaganja. Po Srbiji, primetno je, niču i pekare, apoteke, kladionice...

Po Srbiji niču samo pekare, apoteke, kladionice..

Među novim preduzetnicima mnogo je onih koji su ostali bez posla, pa pokreću biznis da dopune staž, kao i onih koji godinama nisu uspeli da nađu nikakvo zaposlenje.

Ilegalci među preduzetnicima

Prema nazvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 7.000 pekara, 3.000 apoteka, 1.200 legalnih i oko 1.500 nelegalnih kladionica. Iako pekari i apotekari uporno tvrde da im je promet mali, takvih radnji je sve više. Da se isplati prodavati lekove, najbolje govori i podatak da ih danas prodaju i radnje koje prodaju kozmetiku.
U prvih sedam meseci ove godine posluje oko 4.500 preduzetničkih radnji više nego u istom periodu u 2012, podaci su Agencije za privredne registre (APR).

Prema podacima APR-a, ove godine je u prvih sedam meseci otvoreno oko 230 frizerskih i kozmetičkih salona i oko 500 restorana više nego što ih je u istom periodu obrisano.

- Među novim preduzetnicima mnogo je i onih koji su ostali bez posla a imaju oko 50 godina i male šanse, uprkos svom iskustvu, da ih neki poslodavac angažuje. To potvrđuje i statistika koja pokazuje trend otvaranja konsultantskih agencija za koje je ulaganje minimalno. Takve radnje je lako otvoriti, pa mnogi to sigurno rade da dopune sebi staž da bi mogli da steknu pravo na penziju - kaže ekonomista Goran Nikolić.

- Međutim, od toga imaju korist pojedinci, ali za društvo su korisniji oni preduzetnici koji proizvode razmenjivu robu za izvoz. To koliko ima restorana, pekara i frizerskih salona nije relevantno u široj slici - zaključuje Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana