Tekst objavljen: 08.11.2012 11:00        


Mnogi zanati u Srbiji iščezli su pred naletom savremenih tokova života, industrijske proizvodnje, ali i zbog slabog interesovanja mladih. Međutim, postoje i oni koji su upravo u nekom od zanata pronašli sebe, a tako izbegli mogućnost da budu deo populacije nezaposlenih.

Pod teretom krize ponovo otkrivamo obućare

Kriza je uticala da se sve više građana obraća zanatlijama, posebno obućarima, jer su nove cipele za mnoge luksuz, a starim se uz veštog majstora može produžiti vek nošenja.

Obućar Rade kaže da je bolje raditi kao zanatlija, nego biti nezaposlen, ali mnogi njegovi vršnjaci traže atraktivnija zanimanja, za koja je teško pronaći posao. Zato je rešenje biti sam svoj gazda, ali i baviti se zanatom za koji će uvek imati mušterija, smatra Radovin Marković.
Svakog jutra, osim nedelje, Radovin Marković stiže na posao u svoju radnju na požeškoj pijaci. Za razliku od mnogih vršnjaka on se još od malih nogu opredelio za zanat obućara.

Zbog toga i nije ulagao preterani trud u školovanje, jer je najteži majstorski ispit morao da položi kod svog dede, od koga je nasledio zanat.

Sa navršenih 21 godinom života, Rade spada u najmlađe obućare u zlatiborskom okrugu, ali verovatno i van užičke regije. On tvrdi da se od ovog zanata može pristojno živeti.

- Nije to toliko teško. Ima i zarade, ima tu, samo mora da se radi, ne vredi. Kriza jeste, ali može da se zaradi - kaže Marković.

A ekonomska kriza navela je mnoge mušterije da umesto nove obuće, kod majstora provere i srede ono što je do juče praktično bilo otpisano iz upotrebe. Zbog toga oni koji uđu u radnju kod  obućara kažu je i u 21. veku nezamisliv život bez tog zanata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
obućar obuća cipele zanat zanatlije ekonomska kriza posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana