Tekst objavljen: 26.06.2013 15:00        


Od 2010. do 2012. godine firme "jednodnevki", koje služe za pranje novca, prebacile su iz Rusije najmanje 760 milijardi rubalja, ili gotovo 20 milijardi evra, saopštio je dosadašnji predsednik Centralne banke Rusije Sergej Ignatjev.

Pranje novca u Rusiji

Ignatjev je rekao da je u 2012. bilo 38,1 milijarda dolara sumnjivih finansijskih operacija, godinu dana ranije 33,3 milijarde, a 2010. bilo je 25,9 milijardi dolara " mutnog novca " .

Poređenja radi, odliv čistog kapitala iz Rusije 2012. godine iznosio je 54,1 milijardi dolara, a godinu dana ranije čak 80,5 milijardi dolara. Ignatjev tvrdi da od trećine do polovine "odlivenog" kapitala ima sumnjivo, kriminalno poreklo.

U maju ove godine Centralna banka je od policije dobila upitnik koji se odnosi na niz kompanija koje se bave protivzakonitim finansijskim operacijama i pranjem novca. Eksperti Centralne banke analizirali su direktne i indirektne finansijske operacije tih kompanija i svoj izveštaj na 230 stranica prosledili istražnim organima.

Pokazalo se da su kompanije za koje se zanima policija samo manji deo velike mreže kompanija koja broji najmanje 1.173 firme " jednodnevki ", koje su izbacile iz zemlje 760 milijardi rubalja a izvadile u gotovini najmanje 21 milijardu rubalja , rekao je Ignatjev . Već naziv " jednodnevki " govori da je reč o firmama koje se osnivaju da obave jednu ili nekoliko finansijskih operacija a zatim se gase.

U aprilu ove godine Sergej Ignatjev je izjavio da su eksperti Centralne banke ustvrdili da se veliki broj protivzakonitih operacija obavlja pod kontrolom jedne grupe, a takvim operacijama je 2012. prebačeno iz zemlje čak 49 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
protivzakonske operacije rusija pranje novca odliv kapitala centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana