Tekst objavljen: 15.05.2013 12:10        


Građani Srbije će uskoro moći i da prodaju robu i usluge preko Pejpala, najavio je juče iz Amerike premijer Ivica Dačić. Prepreka da građani Srbije otvaraju onlajn prodavnice, međutim, jesu propisi Narodne banke, koji moraju da budu promenjeni da bi sve u intenet trgovini bilo u skladu sa zakonom.

Prodaja preko Pejpala tek kad se promene propisi

- Za manje od mesec dana veliki broj građana je otvorio račune kod Pejpala. Zasad je bila uključena samo opcija da kupujemo robu iz inostranstva, ali tražio sam da što pre dogovorimo i da se pusti u rad funkcija da i mi možemo da prodajemo svoje proizvode putem interneta drugima u svetu - izjavio je Dačić.

Jedno od poslednjih Gemius istraživanja, koje je citirao IAB Europe, pokazuje da je 41,57 odsto internet korisnika u Srbiji kupovalo onlajn u 2012. To znači da je oko milion građana koristilo i mogućnost kupovine, a dolaskom Pejpala, broj onih koji kupuju onlajn mogao bi da bude daleko veći, jer i onim građanima koji su sumnjičavi omogućava da trguju na netu uz maksimalnu sigurnost.
Prema njegovim rečima, ta funkcija će uskoro biti uključena, ali najpre mora da se uskladi zakonska regulativa.

Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta kaže da je sada potrebno da Narodna banka Srbije izmeni regulativu koja je u njenoj nadležnosti da bi mogli u da prodajemo preko “Pejpala”.

- U Srbiji ne možemo da plaćamo nikako drugačije nego u dinarima, a na Pejpalu ne postoji ta opcija. I ako ja, na primer, odlučim da otvorim onlajn prodavnicu cipela, odmah ću imati problejm s valutom u kojoj će da mi plaćaju - objašnjava Torbica.

Na Pejpalu trenutno nije moguće plaćanje u dinarima, ali su na raspolaganju brojne valute - funta, dolar, evro, jen, franak, ali i turska lira, filipinski pezos...

Inače, jedan od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta dostupan je i kod nas od 10. aprila. Za mesec dana, koliko taj elektronski servis kod nas radi, internet korisnici mogu samo da kupuju u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Vladimir 15.05.2013 14:53

    Konačno!!

  2. User image
    Sanja 15.05.2013 14:54

    Odlično, dugo smo čekali!

  3. User image
    Miloš 15.05.2013 14:54

    Samo nam je to falilo!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ivica Dačić Srbija internet prodaja internet kupovina internet trgovina online kupovina online prodaja online trgovina PejPal paypal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana